Znáte kategorie francouzských vín?
Francouzi svá vína označují jinak než my. Nenajdete u nich tedy dělení na stolní, jakostní a přívlastková. Francouzi (mnohem víc než my) vycházejí z určení lokality, odkud víno pochází. Koneckonců právě oni přišli s pojmem „terroir“ označujícím spojení lokality, klimatu a pěstovaných odrůd a jejich vliv na finální kvalitu vína.
V zásadě existují tři kategorie francouzských vín. Do které patří to, co jste si koupili, najdete na etiketě - často drobným písmem, ale vyplatí se vám zrovna tyhle (níže uvedené) nápisy hledat 😊.
Francouzi dělí vína na:
- vína z Francie (hledejte nápis Vin de France) – často přezdívaná „vin de merde“ nebo-li víno na hovno – to zkrátka pít nechcete a skoro ani nemůžete, protože to málokdo prodává (ale kdo hledá, najde: Vin de France
- vína s chráněným označením původu (hledejte nápis Indication Geographique Protegée nebo zkratku IGP) – tohle už je lepší, nezřídka tu jsou vína, která jsou OK (minimálně ve srovnání se smutnou realitou moravského červeného), ale i tak je to asi jako Gambrinus 10 (který má chráněné označení původu České pivo) versus vymazlené pivo z vašeho oblíbeného mikropivovaru (Rudohor). Více zde: Francouzská vína typu: IGP
- vína z konkrétní oblasti, nebo, jak říkají znalci 😊, apelace (Appelation d’Origine Controlée, případně Appelation d’Origine Protegée) – tohle je to nejlepší, co Francie nabízí (v naší nabídce najdete jen tato vína). Jestli se chcete o této kategorii dozvědět více, můžete zde: Francouzská vína typu: AOC/AOP.