Ke všem objednávkám nad 2000 Kč doprava ZDARMA

Francouzská vína typu: AOC/AOP

Nevím, jak vy, ale já z české produkce chci pít jen přívlastková vína, protože i když nejsou všechna perfektní, tak i při slepém nákupu v supermarketu vím, že je slušná šance, že sáhnu po dobrém vínu.

Ve Francii tohle splňují vína s označením AOC/AOP – což je zkratka pro Appelation d’Origine Controllée/Protegée (znamená to chráněné označení původu) a slovo apelace se obvykle používá jako synonymum pro slovo oblast.

Stejně jako skotská whisky musí splňovat určitá (přísná) kritéria, aby mohla nést tato označení, tak i vína téhle kategorie si musí označení AOC/AOP zasloužit. Pravidla se oblast od oblasti různí, ale vždy se klade důraz především na:

  • garanci původu hroznů z dané oblasti;
  • předepsanou maximální výtěžnost (tj. kolik vína můžete získat z hektaru vinice); Výtěžnost je nižší než u ostatních kvalitativních kategorií (IGP, Vin de France), protože nižší výtěžnost znamená kvalitnější víno.
  • povolené odrůdy a jejich poměr; Obvykle je stanovena jedna nebo více hlavních odrůd, který musí mít ve víně nějaké minimální zastoupení, a pak se stanoví v jakém množství se k ní můžou přimíchávat další odrůdy (a které);

Samotné oblasti jsou ale nezřídka větší než vinice celé ČR (Bordeaux má vinice na 54 000 ha a celá ČR na 18 000 ha) a tak může být v rámci dané oblasti kvalita vína dost rozdílná (stejně jako je Ludmila z Mělníku dost jiná než ryzlink z Pálavy). Proto jsou základní (tzv. regionální) oblasti, jako je Cotes du Rhone, dále děleny na další podoblasti, a i ty jsou dále děleny (někdy až na úroveň jednotlivých vesniček nebo dokonce konkrétních vinic).

Apelační systém se řídí principem, že čím konkrétnější specifikace místa původu, tím lepší víno. Láhev s regionálním označením Côtes du Rhône bude horší (a levnější 😊) než Chateauneuf-du-Pape (označení konkrétní vsi), přestože hrozny v obou lahvích mohly zrát klidně i vedle sebe.

Předtím, než si ukážeme konkrétní příklady, vypíchnu nejvyšší sortu AOC/AOP vín, a to sice tzv. cru [krü]. Jde vždy o nejlepší víno z dané oblasti (apelace) – některé apelace mají více úrovní cru (Bordeaux, Burgundsko), ale vás může hřát svědomí, že co je cru, to je dobré 😊.

Můžeme si to ukázat na příkladu našich lahví:

  • náš Roman od Domaine de la Garrigue je základní (regionální) Côtes du Rhône, které teoreticky může pocházet odkudkoliv z pásu mezi Lyonem a Avignonem. Označení Appelation Côtes du Rhône Protegée najdete na zadní etiketě lahve – pátý řádek nad rokem sklizně. Fakticky to tak není, protože vinařství vlastní vinice jen kolem vesnice Vacqueyras, ale u vína od většího producenta typu Alain Jaume to tak klidně může být.
  • oproti tomu Beruška nese vyšší označení Côtes du Rhône Villages (vín, která mohou nést toto označení, je méně než u regionálního Côtes du Rhône) navíc i s určením konkrétního místa, kde víno rostlo – Plan de Dieu (Boží pláň). Protože jde o označení konkrétního místa/vesnice, je to AOC communal (komunální) na rozdíl od AOC regionálního.
  • v případě našeho Antyku (Cairanne), Oldy (Vacqueyras), Beaumes-de-Venise a Gigondasu jde o cru z Côtes du Rhône. To jsou vína podle Francouzů tak slavná, že už ani nemá cenu psát, z kterého regionu jsou (natož aby se u nich psalo, že to je cru, protože to přeci „každý ví“), a tak na lahvi se vůbec nezmiňuje Côtes du Rhône, pouze konkrétní vesnice. Do stejné kategorie patří i Chateauneuf du Pape; Také u něj nenajdete údaj, že jde o víno z Côtes du Rhône, i když to tak je.

Ve Francii je ale každý region jiný a tak má každý trochu jiný systém struktury označování svých oblastí 😊, pojďme se teď podívat do Alsaska:

  • Zieglerův Riesling je AOC z Alsaska (Appelation Alsace Controlée, které najdete pod velkým nápisem Vin d’Alsace na etiketě, je regionální označení) a teoreticky by mohl pocházet odkudkoliv z vinařské oblasti Alsasko rozprostírající se od Strasbourgu po Mulhouse (města od sebe dělí cca 120 km). Fakticky jde o vína z různých parcel v okolí jeho vesnice Hunawihr.
  • Jeho Riesling Muhlforst je z konkrétní parcely (Muhlforst) u Hunawihru, kterou místní vinaři uznali pro její kvalitu jako hodnou toho, aby tato lokalita byl zmíněna na etiketě. Ještě ale nejde o cru. V Alsasku nenajdete žádnou komunální úroveň (neexistuje Appelation Alsace Villages Controlée, nebo Appelation Hunawihr Controlée).

Teoreticky nejlepší Zieglerův ryzlink v naší nabídce je jeho Riesling Grand Cru RosackerRosacker je opět konkrétní parcela u Hunawihru, která ale na rozdíl od Muhlforstu získala od místní asociace vinařů právo používat označení Grand Cru (jiná cru v oblasti nejsou) – takových parcel je v Alsasku jenom něco přes 50.

Jirka