Ke všem objednávkám nad 2000 Kč doprava ZDARMA

Ferran et Filles (Domaine des Escaravailles)

Vinice rodiny Ferranů se nacházejí v nadmořské výšce 350 m.n.m. a jde tak o nejvýše položené vinice v apelaci (oblasti) Rasteau. Nadmořská výška a jihovýchodní expozice dodávají jejich vínům svěžest a jemnost. Protože noci jsou chladnější, hrozny dozrávají později.

Jejich Brouk (Les Coteaux) mě uchvátil v jedné restauraci ve Vaison-la-Romaine a prostě jsem ho musel přivézt. Bylo těžké z jejich produkce vybrat jen jednu lahev červeného (ještě máme růžového Brouka) a tak uvidíme, jestli se v  roce 2024 rodinka Brouků nedočká rozšíření. Domaine des Escaravailles totiž nemá pozemky jen v Rasteau, ale i v sousedních vesnicích (a apelacích) - v Cairanne (viz náš Vokoun a Sufražetka), Roaix a Villedieu.

Jelikož v každé z těchto apelací je jiné podloží, má Madeline možnost získat vína skutečně pestrých charakterů – zatímco modré opuky v Rasteau mají skvělou schopnost zadržovat vodu a v sušších obdobích jí pak zásobovat révu, oblázkové půdy (jimiž je slavná i oblast Chateauneuf du Pape) dodávají vínům komplexnost, mineralitu a hloubku. Písky Cairanne nabízejí nesrovnatelnou jemnost a eleganci.

Hrozny se sbírají převážně ručně. Na vinici se provádí prvotní třídění, aby se vybraly ty nejlepší hrozny. Bílá a růžová vína se sklízejí brzy ráno, aby se zachovala jejich čerstvost.

U červených vín se zrání posouvá na maximum, aby se koncentrovalo aroma a získaly se jemné, hedvábné třísloviny. Na jemnosti textury pracují dlouhými maceracemi (v průměru 25 dní) spojenými s šetrnými extrakcemi, abychom získali červená vína, která jsou ovocná, plná, ale zároveň komplexní a elegantní.

Siřičitany používají v minimálních dávkách. To znamená, že naše vína mohou ve vašich sklepích zrát po mnoho let.

Vína pak zrají v podzemních prostorách vinařství po dlouhou dobu (12 až 18 měsíců), takže vám můžou nabídnout vína, která jsou připravena k pití ihned po lahvování. Využívají širokou škálu nádob a materiálů, aby se mohli co nejlépe přizpůsobit odrůdám a ročníkům a rozvinout potenciál jejich terroirů. Víno tak u Ferranů může zrát v burgundských sudech (228 l), velkých dubových sudech, tzv. demi-muids [demi-muids] (600 l), amforách, betonových tancích a tancích z nerezové oceli.

Jirka