Ke všem objednávkám nad 2000 Kč doprava ZDARMA

Vinařství Domaine La Garrigue (Bernard et fils)

 

Rodina žije ve Vacqueyras od roku 1850 a 6. generace tu pěstuje víno, momentálně na 80 hektarech lokalizovaných primárně v oblastech (apelacích) Vacqueyras, Gigondas a s malými pozemku i v Beaumes-de-Venise (všechno jsou to Cru du Cotes du Rhone), které taky stojí za to prozkoumat (mrkněte na naše Tajemství). O produkci se stará Martine a její dcera Virginie, které se nebojí i experimentů a posouvání hranic.

Objevil jsem je před cca 10 lety na výletě s mou ženou přes Guide Hachette a jejich parádní Gigondas. Pro mě je to srdcovka a „must stop“ v Provence! Miluju design jejich etiket a celkově lahví. Když jsem objevil Garrigy, tak jsem přestal mít nutkání jezdit do Chateauneuf du Pape.

Vinařství pracuje především s červenými odrůdami Grenache, Syrah, Caladoc, Mourvèdre, Cinsault a Carignan. Bílé odrůdy představují menšinu produkce, ale je famózní – vyzkoušejte jejich Grenache blanc, Clairette, Roussanne a Marsanne.

Vinice obdělávají ekologicky, nepoužívají žádné chemické prostředky na hubení plevele. Hrozny jsou sbírány ručně.

Hrozny jsou při příjezdu do vinařství pomačkány (foulage) a odstopkovány, kvašeny v betonových tancích za kontrolovaných teplot (maximální teplota je 24 stupňů Celsia) a v průběhu alkoholového kvašení je praktikováno přečerpávání kvasícího moštu přes matolinový klobouk.