Ke všem objednávkám nad 2000 Kč doprava ZDARMA

Co vlastně (ne)potřebujete k tomu, abyste si vychutnali víno.

 

Nebojte, není to složité! Tím, že jste na našem webu, už máte většinu práce hotovou.

Bez čeho se neobejdete:

  • dobré víno; O to se postaráte s námi, takže žádnou obavu.
  • otvírák; Naše vína nemají šroubovací ani skleněné uzávěry, tak proto. Já osobně mám nejradši číšnický otvírák, ale cokoliv, co vám víno otevře, je OK. Stydět se rozhodně nemusíte ani za pákový otvírák, co máme na fotkách :-D.

Co je dobré mít:

  • sklenice; Ne, že byste nemohli víno pít třeba z hrnku, ale se sklem je to lepší zážitek. Nemusíte moc řešit tvar sklenice (tedy pokud nechcete). Cokoliv, co má tvar tulipánu na nožce, je OK a zúžený horní okraj umožní lepší vnímání vůně.
  • planžetu na nalévání; Nenabryndáte s ní a bude se vám lépe nalévat. Proto vám ji dáváme do krabice s vínem spolu s poděkováním za nákup.
  • přiměřenou teplotu vína; Klasická doporučení určitě znáte, ale neznamená to, že když bude mít bílé víno 13 stupňů (místo 10 až 12), nebo červené „pokojových“ 22 namísto 15 - 18, tak si ho nevychutnáte. Nenechte se zbytečně šikanovat etiketou! Je to koneckonců vaše víno a vaše volná chvíle 😊. Bílé víno nechte vychladit v lednici a cca 30 minut před konzumací ho vyndejte. Červené podávejte v pokojové teplotě. Pokud máte v pokoji 25+ stupňů, tak ho dejte na půlhodiny před konzumací do lednice (ale znalcům to neříkejte, mohli by z toho mít ujímání). Ale v těchto teplotách stejně asi budete mít chuť spíše na chlazené bílé, nebo růžové víno

Bez čeho se určitě obejdete, ale je to fajn:

  • karafa; Přelití do karafy třeba i hodinu před konzumací pomůže snad každému červenému, ale rozhodně to není povinnost. U bílého jsem takový efekt nepozoroval, navíc se karafa hůře udržuje v chladné teplotě než lahev, kterou můžete snadno chladit v kyblíku s ledem a vodou.
  • skleněný uzávěr; Super věc, když nechcete vypít lahev celou a nechce se vám do lahve cpát zpátky korek – víno vám tak vydrží i tři/čtyři dny, zejména pokud ho budete držet v teplotě 10 – 15 stupňů.
  • chlazená vinotéka; Pokud zrovna doma nemáte desítky lahví, které jsou vhodné na dlouhodobé uložení, jsou benefity, které vám vinotéka přinese, zanedbatelné. Je ale fakt, že s ní  budete mít víno v té správné teplotě ke konzumaci.

Co (skoro určitě) nepotřebujete:

  • vakuovací uzávěr a pumpičku; Je to pomůcka, která udrží víno v kondici, ale výsledky nejsou o moc lepší než v případě skleněného uzávěru a stejně budete chtít mít dobré víno do tří dní vypité, nebo ne?
  • teploměr; Je to fajn vědět, jakou přesně teplotu vaše víno má, ale jen pokud to máte „hozené“ jako James Bond, který tvrdil, že se Dom Pérignon ročník 53 nesmí pít teplejší než 38 stupňů Fahrnheita, tj. necelé 3,5 stupně Celsia. 
  • svíčku na dekantaci; V běžném světě se zřídkakdy dostanete do situace, že budete víno muset dekantovat, tj. přelít do karafy a zároveň ho zbavit sedimentu. Dělá se to typicky u starších a nefiltrovaných vín. A perfektně se na to hodí karafa se sítkem. Takže rituál se svíčkou, kterou prosvětlujete hrdlo láhve, abyste včas zachytili okamžik, kdy do karafy začínáte lít i sediment, je poněkud mimo (ale na efekt samozřejmě dobrý 😊).

Jirka