Ke všem objednávkám nad 2000 Kč doprava ZDARMA

Cave La Romaine

 

Druhé družstvo v naší nabídce. Vzniklo v roce 1924 a aktuálně sdružuje 180 vinařů a obhospodařuje celkem 1400 hektarů vinic. Sídlí ve Vaison-la-Romaine.

Když jsem hledal víno z nižší cenové kategorie, které má ale dlouhodobě konstantní kvalitu a je to příjemné, nekomplikované víno na párty a ke grilování s kamarády, věděl jsem, že jejich Venouš je přesně to pravé. Ať je to ten bílý, který Vám dá ochutnat v Česku nezvyklé a krásně svěží odrůdy Clairette a Vermentino, nebo červený, který je založený na kombinaci voňavého Grenachu a plného Syrahu, které Vás dostanou.

70 % objemu výroby představuje červené víno, 20 % růžové a 10 % bílé víno.

Postup výroby:

Bílé víno

Pneumatické lisování s optimalizovaným cyklem pro omezení oxidace a extrakce barvy. Klasifikace probíhá po 2 dnech studené fáze před kvašením. Ke kvašení používají speciálně vybrané kmeny kvasinek pro správnou extrakci aromat jednotlivých odrůd. Alkoholové kvašení v betonových tancích probíhá po dobu 15 až 20 dní při teplotě 14 °C až 16 °C. Pak víno zraje na kalech, nebo jsou kaly promíchávány v závislosti na typu vína. Víno je pak školeno v nerezových tancích pro zachování čerstvosti až do lahvování, které probíhá v období od prosince do dubna roku následujícího po sklizni.

Červené víno

Kvašení probíhá kratší dobu než u bílých vín a za vyšších teplot. Jsou používány tradiční metody vinifikace, dvakrát denně je mošt v tancích ochutnáván, aby byla optimálně kontrolována extrakce chutí. Macerace pod matolinou po dobu 2 až 4 týdnů, v závislosti na ročníku, s cílem dosáhnout na požadované kulatosti, hladkosti a jemnosti tříslovin. Víno po fermentaci zraje na jemných kalech pro zachování vůně a podporu kulatosti a zjemnění tříslovin.

Vinařství La Romaine používá jak betonových, tak nerezových tanků.

Jirka